Ik denk nog vaak aan Fanny, zingend bij mij in de auto. Ze raakte mij altijd al met haar prachtige nachtegaal-stem en dat doet ze nu nog steeds. Zo fijn dat ze haar hart volgt!– Rick van der Ploeg

Al vanaf haar vierde een podiumdier

Al meer dan veertig jaar staat Fanny op het podium. Op haar vierde stond ze voor 300 mensen ‘Faria, faria’ te zingen tijdens een bruiloft in haar geboortedorp in de Achterhoek. Ze wist meteen ‘Dit is mijn plek’. Op haar vijfde leerde ze van haar oudere broer piano spelen. Al snel zong en speelde zij (zichzelf begeleidend) regelmatig voor bezoek en op familiefeestjes. En hoewel ze ook uitstapjes heeft gemaakt naar de gitaar en basgitaar, zijn zingen en piano spelen al die jaren haar grote muzikale liefdes gebleven.

Op haar 14de stond Fanny tijdens een schoolfeest voor een bomvolle zaal ‘Time after time’ te zingen. Daarna brandde het los: zingen in en optreden met een band, op feestjes, een enkele keer op een uitvaart. En begeleid door een vriendin op piano vormden zij als 15-jarigen een succesvol muziekduo waarmee ze avondvullende muziek verzorgden in restaurants. In haar studententijd formeerde ze haar band Persuasion, waarmee ze bekende jazznummers zong, voorzien van haar eigen Nederlandse teksten.

Met mijn liedjes wil ik mensen raken en hun leven een beetje mooier maken.

Van zangeres naar singer-songwriter

Na verloop van tijd begon Fanny haar eigen liedjes te schrijven. Daarbij laat ze zich inspireren door Nederlandse artiesten als Wende, Ellen ten Damme, Lucky Fonz, Claudia de Breij en Henny Vrienten en internationale artiesten als Carole King, Cole Porter en Lady Gaga. Maar vooral laat ze zich verrassen door de liedjes en teksten die in haar opkomen. En altijd schrijft ze haar liedjes in het Nederlands. 

Zingende woordvoerder vertelt nu haar eigen verhaal

Fanny heeft het zingen en maken van muziek jarenlang gecombineerd met het werken als woordvoerder en communicatiestrateeg, onder meer van toenmalig staatssecretaris voor cultuur, Rick van der Ploeg. Maar ook daar zong zij regelmatig. Op zijn verzoek zong ze regelmatig zijn lievelingsliedje Summertime onderweg in de auto of spontaan op allerlei andere plekken bijvoorbeeld middenin het Centraal Museum in Utrecht. Rick van der Ploeg zegt daarover: ‘Ik denk nog vaak aan Fanny, zingend bij mij in de auto. Ze raakte mij altijd al met haar prachtige nachtegaal-stem en dat doet ze nu nog steeds. Zo fijn dat ze haar hart volgt!

Theaterconcert ‘Ik leef dus ik voel’

Fanny staat regelmatig op het podium met haar (theater)concert ‘Ik leef dus ik voel”. Tijdens dit concert zingt en vertelt zij over haar zoektocht naar een leven dat bij haar past. Soms is het tijd om een nieuw pad in te slaan, om iets groots of kleins te veranderen in je leven. Maar dat is ook spannend en eng. De vraag die zij zichzelf en het publiek stelt is: hoe ga je om met nieuwe paden en met veranderingen? Blijf je vasthouden aan het oude vertrouwde, ook als het ellendig is? Verander je een klein beetje maar stiekem toch niet echt? Of spring je vol vertrouwen in het diepe, het onbekende tegenmoet en leef je leven voluit?

Tijdens dit (theater)concert zingt zij tal van haar eigen liedjes, waaronder haar recente singles ‘Alles wordt anders’ en ‘Ik leef dus ik voel’. Ook zingt ze eigen Nederlandse teksten op bekende jazznummers. Tijdens het concert wordt ze begeleid door een pianist en een percussionist. Maar natuurlijk kruipt zij zelf soms ook achter de piano. Met dit theaterconcert gaat zij verder optreden in 2023. Data volgen!

Singles: ‘Ik leef dus ik voel’ en ‘Alles wordt anders’

In het najaar moest het er eindelijk eens van komen: haar eigen liedjes opnemen. Samen met haar muzikanten heeft zij in een paar dagen tijd drie nummers on record gezet. Op 17 februari kwam haar eerste single ‘Alles wordt anders’ uit. Hierin zingt zij over de twijfels en pijn van een liefdesrelatie in zwaar weer. Fanny zingt daarin: ‘Wordt het dan beter? Wie zegt mij wat er waar is? Hoe wordt mijn leven, als het bij ons klaar is?’

Op 1 juni, het begin van de zomer, publiceerde Fanny haar tweede single ‘Ik leef dus ik voel’. In dit zomerse lied zingt zij over haar verlangen het leven voluit te leven, ook als dat soms pijn doet. Beide singles zijn zeer goed ontvangen. Zo werd ‘Ik leef dus ik voel’ ruim 4.000 keer gestreamd in de eerste twee weken en was Fanny te gast bij verschillende radiostations.