Ik denk nog vaak aan Fanny, zingend bij mij in de auto. Ze raakte mij altijd al met haar prachtige nachtegaal-stem en dat doet ze nu nog steeds. Zo fijn dat ze haar hart volgt!– Rick van der Ploeg

Al vanaf haar vierde een podiumdier

Al meer dan veertig jaar staat Fanny op het podium. Op haar vierde stond ze voor 300 mensen ‘Faria, faria’ te zingen tijdens een bruiloft in haar geboortedorp in de Achterhoek. Ze wist meteen ‘Dit is mijn plek’. Op haar vijfde leerde ze van haar oudere broer piano spelen. Al snel zong en speelde zij (zichzelf begeleidend) regelmatig voor bezoek en op familiefeestjes. En hoewel ze ook uitstapjes heeft gemaakt naar de gitaar en basgitaar, zijn zingen en piano spelen al die jaren haar grote muzikale liefdes gebleven.

Op haar 14de stond Fanny tijdens een schoolfeest voor een bomvolle zaal ‘Time after time’ te zingen. Daarna brandde het los: zingen in en optreden met een band, op feestjes, een enkele keer op een uitvaart. En begeleid door een vriendin op piano vormden zij als 15-jarigen een succesvol muziekduo waarmee ze avondvullende muziek verzorgden in restaurants. In haar studententijd formeerde ze haar band Persuasion, waarmee ze bekende jazznummers zong, voorzien van haar eigen Nederlandse teksten.

Met mijn liedjes wil ik mensen raken en hun leven een beetje mooier maken.

Van zangeres naar singer-songwriter

Na verloop van tijd begon Fanny haar eigen liedjes te schrijven. Daarbij laat ze zich inspireren door Nederlandse artiesten als Wende, Ellen ten Damme, Lucky Fonz, Claudia de Breij en Henny Vrienten en internationale artiesten als Carole King, Cole Porter en Lady Gaga. Maar vooral laat ze zich verrassen door de liedjes en teksten die in haar opkomen. En altijd schrijft ze haar liedjes in het Nederlands. 

Zingende woordvoerder vertelt nu haar eigen verhaal

Fanny heeft het zingen en maken van muziek jarenlang gecombineerd met het werken als woordvoerder en communicatiestrateeg, onder meer van toenmalig staatssecretaris voor cultuur, Rick van der Ploeg. Maar ook daar zong zij regelmatig. Op zijn verzoek zong ze regelmatig zijn lievelingsliedje Summertime onderweg in de auto of spontaan op allerlei andere plekken bijvoorbeeld middenin het Centraal Museum in Utrecht. Rick van der Ploeg zegt daarover: ‘Ik denk nog vaak aan Fanny, zingend bij mij in de auto. Ze raakte mij altijd al met haar prachtige nachtegaal-stem en dat doet ze nu nog steeds. Zo fijn dat ze haar hart volgt!

Theaterconcert Magie van de muziek

In het najaar van 2022 heeft Fanny haar tweede theaterconcert ‘Magie van de muziek’ op de planken gebracht. Begeleid door pianist Ewald Ebing en percussionist Miguel Cabral zingt ze haar eigen liedjes en bekende jazznummers voorzien van haar eigen teksten. Tussen de liedjes door neemt ze je mee op haar reis door de muziek. Hoe kwam ze vanuit ‘Faria, faria’ uit bij de jazzmuziek van Billie Holiday en Miles Davis, het maken van eigen teksten op jazznummers en bij het schrijven van haar eigen liedjes? Waarom houdt ze zo van zingen in haar eigen taal? En wat is voor haar (en vast ook voor jou) precies de ‘Magie van de muziek’? Met dit theaterconcert gaat zij verder optreden in 2023. Data volgen!

Debuutsingle ‘Alles wordt anders’

In het najaar moest het er eindelijk eens van komen: haar eigen liedjes opnemen. Samen met haar muzikanten heeft zij in een paar dagen tijd drie nummers on record gezet. Op 17 februari kwam haar eerste single uit, te weten ‘Alles wordt anders’, een gepassioneerd en groovy liedje over de twijfels en pijn van een liefdesrelatie in zwaar weer. Fanny zingt daarin: ‘Wordt het dan beter? Wie zegt mij wat er waar is? Hoe wordt mijn leven, als het bij ons klaar is?’

Je kunt de single beluisteren op Spotify en/of op Apple Music.