Vlieg maar met mij mee!

Fanny: ‘Als klein meisje had ik een schommel waar ik elke dag op zat. En op die schommel, zong ik. Liedjes van Kinderen voor Kinderen en allerlei andere kinderliedjes. Mijn grootste droom was om te kunnen vliegen, zoals Peter Pan. Zingend op de schommel, fantaseerde ik dat de schommel los zou raken en dat ik omhoog zou vliegen, helemaal naar de sterren en naar het einde van de regenboog…’

Jaren later heeft Fanny over die droom de songtekst ‘Vlieg maar met mij mee!’ geschreven, op het bestaande jazznummer ‘Fly me to the moon’. En met dat liedje en met mijn haar lyrics opende ze, begeleid door Marcel Boontje op akoestische bas, de maandelijkse talkshow in het theater van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

‘Mijn liefje geeft niets om mij’: een heel vrije vertaling van Nina Simone

Wie kent ‘My baby just cares for me’ van Nina Simone niet? Fanny blaast dit jazznummer nieuw leven in met haar eigen, Nederlandse songtekst. Typisch Fanny: ze neemt de vrijheid om er iets anders van te maken en draaide de inhoud van de tekst helemaal om. ‘My baby just care for me’ werd ‘Mijn liefje geeft niets om mij’. Iphone-opname tijdens het theaterconcert op 10 november 2022 in Theater Mascini (Amsterdam).

Sunny met eigen Nederlandse tekst

Sunny! Wie kent dat liedje niet? Bobby Hebb schreef het in 1967 nadat zijn broer was neergestoken. Het is een liedje van verdriet en hoop. Het is ook een van de meest gecoverde liedjes ooit. Frank Sinatra, Stevie Wonder, Cher, Boney M… de lijst is lang, de namen zijn groot. Wat bezielde Fanny dan om dit liedje ook te willen zingen? Wel, simpel, er bestond nog geen Nederlandse tekst op dit prachtige nummer! Dus dat heeft zij met veel liefde gemaakt. En ze zingt het met minstens net zoveel liefde en plezier. Dat zie je hier ook, tijdens het optreden in november ’22 in de maandelijkse talkshow van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Begeleid door Marcel Boontje op akoestische basgitaar.